Postenje

Z umom proti stresu

Ali ste vedeli, da lahko le vi sami odkrijete najglobji del samega sebe, kar pomeni, da vzpostavite stik s tistimi deli nas samih, ki smo jih zanemarili. Zato se posvetite temu, kar vam je všeč, skrbite za svoje telo in svojo dušo, ter s tem nasitite svojo lakoto po čustvih. Kolikor je le mogoče, se morate izogibati vsem dejavnikom stresa in skrbi. Zmanjšati je treba tudi druženje s prijatelji in družinske obveznosti. Osredotočiti se NASE.
Spanec in post brez trde hrane ohranjata možgane v dobri formi, saj post spodbudi rojevanje novih nevronov. Pravtako redči kri in izboljšuje prekrvavitev. Za začetek je priporočljivo ponavljati kratka obdobja posta (2 do 3 krat na mesec), da si ohranimo kri čisto in zmanjšamo tveganje za žilne bolezni. Po postu seveda zmanjšujemo vnos sladkorjev in maščob, s čimer se izognemo temu, da v kri ponovno vnesemo škodljive snovi. S postom in primerno prehrano preprečimo nastajanje holesterola v krvi, znižamo krvni tlak in prispevamo pri preprečevanju hipertenzije, tromboz in srčne kapi. Mark Mattson, direktor Laboratorija za nevroznanosti pri Inštitutu za proučevanje staranja iz Bostona, je pojasnil, da postenje izzove stanje koristnega šoka, ki spodbudi možgane, da ustvarjajo nove povezave med možganskimi celicami. S tem se povečajo razumevanje, pozornost in spomin. Post zmanjša kopičenje oksidativnih radikalov v celicah in tako okrepi odpornost proti stresu, saj zmanjša oksidativne poškodbe celičnih proteinov, lipidov in nukleinskih kislin, ki slabšajo delovanje možganov. Možgani imajo lasten limfni sistem, ki ga imenujemo glimfatični sistem, ki za svoje delovanje porabi tako veliko energije, da se more telo ustaviti, kot se to zgodi med spanjem. In ponoči je limfni sistem zelo aktiven pri odstranjevanju strupenih snovi iz možganov. In prav zaradi tega je potrebno post dopolniti s pravilnim počitkom. Spremembe zaradi posta vplivajo na romboencefalon, najbolj oddaljen in nezaveden del naših možganov, ki vpliva in ureja fiziološke funkcije , kot so srčni utrip, prebava in dihanje. Tu točneje v hipotalamusu možgani upravljajo tudi organske potrebe, med njimi je na prvem mestu lakota.
Vsekakor post vpliva na obnovo vseh celic in ga je potrebno prilagajati na psihofizično stanje posameznika. POST JE NAGRADA IN NE KAZEN!